Munkcermoni

Då var det dags att få ihop några inlägg och jag ligger ju efter men ska försöka sammanställa.

I Luang Prabang går munkarna en runda i stan mellan klockan 04,30-06,00 och få gåvor av lokalbor och turister. Vi höll oss i bakgrunden och bara fotade.

Munk-ceremonin är en del av deras kultur, men hur mycket vet du om den egentligen?
Många laotier (ca 67%) är buddister och är en integrerad del av samhället. Pojkar, särskilt med dålig uppfostran, får gå i munkskolor och får sin utbildning genom klostren.
Munk-ceremonin i Luang Prabang är en del av en gammal tradition som innebär att lokalborna ger munkarna mat för dagen. Munkar ska inte ha några ägodelar världsliga och är (var) därför beroende av gåvor för överlevnad.
Tyvärr har denna munk-ceremoni blivit en turistattraktion och många lokalbor säljer ris och annat som turister kan ge till munkarna endast för att tjäna pengar.
Hur som helst så var det en upplevelse att vakna av munkarnas trummor klockan 04.00 och sen se dem komma gående på gatan nedanför vårt hotell där lokalbor satt och gav munkarna gåvor och förvirrade turister som gav olika gåvor och allt de tänkte på var att få den bästa bilden.

Även jag tog bilder och här kommer några av dem.


Som sagt, en riktig upplevelse! Ni kan läsa mer om det på denna sidan: http://luangprabanglao.com/index.php/temples-monks-luang-prabang/

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar.
Vid rutan "kommentera som" kan
ni välja "namn/webbadress" - då kan alla kommentera.

Tack för din kommentar
Stina