15 sätt att uppnå dina rese-mål

Visste är det så att du gör upp en lista på mål som du vill uppnå?

Den listan kanske inkluderar viktnedgång, att springa en halvmara, gå en kurs eller sluta med en dålig vana.

Jag är inget undantag när det gäller mina mål, ibland når jag mina mål och ibland inte alls. Här är ett av mina mål

Många av löftena kan vara svåra att uppnå och speciellt det där med att resa. Istället för att deppa ihop över det som inte hände förra året, se framåt och ge dig själv en resa nästa år. Här kommer en checklista som kan hjälpa dig på traven.

1. Sluta drömma och börja planera

Ibland kan det vara svårt att hitta tiden, men det är nog inte det stora problemet, utan det är väl att komma till skott och planera. Vi är ofta så upptagna av våra vardagliga bestyr att vi glömmer av att sätta oss ner och planera in de där resorna som förgyller tillvaron.


2. Välj destinationer efter plånbok och lär dig budgetera.

Var ärlig mot dig själv och lär dig att resa med en sund budget.
Reseplaneringen blir mycket enklare när du vet vilka destinationer du har råd med. Har du obegränsad budget? Kul för dig, då kan du resa jorden runt. För alla oss andra finns det hopp även om vi behöver tänka lite mer taktiskt innan vi åker.

Biljettpriset är ofta den största kostnaden för många resmål, men för andra, tex närliggande weekend-resmål, är det annorlunda. Det är alltid bra att tänka igenom budgetens balans. Prova att fokusera på resmål där valutakursen ger dig en fördel eller där vardagen bara är billigare än hemma.
Budgetbalanserande är inte helt enkelt och även om du bara delvis lyckas kommer din stressnivå att sjunka och du får mer ut av din resa i slutändan.

3. Börja göra listor

Jag älskar listor och det borde du också göra. Ställ upp ett antal (reella) mål och gör en lista över destinationer du faktiskt skulle kunna besöka, plus några extrabonusar. Då kan du när tiden är rätt, kosta på dig själv ett besök till någon plats du verkligen längtat efter att se. Det är inte direkt svårt att göra listor och det hjälper dig att precisera och uppnå målen.

Bild lånad från nätet

4. Våga berätta om dina mål

Har du drömt om en yogasemester i Ban Phe? Sugen på att campa i bergen i norra Thailand? Berätta för dem du känner och vem vet, kanske har någon annan har precis samma idé. Att dela dina mål med dina närstående kan ge dig oväntade restips eller härliga historier som gör dig ännu mer sugen på att sätta dig på ett plan.

5. Var inte rädd för att resa ensam

Res ensam och upptäck världen – och lär dig mer om dig själv. 

Jag reste för första gången själv till Thailand i mars, innan dess har jag alltid rest med min sambo, någon annan familjemedlem eller med en väninna. Nu känner jag mig otroligt stolt över att jag reste själv, dels för att jag är väldigt flygrädd och sen är det där med mina ryggproblem, men det gick väldigt bra trots allt.

Är du redo och sugen att resa, men saknar sällskap? Låt inte det stoppa dig. Att resa ensam innebär friheten att bestämma var, när och hur du ska resa. Det är en utmaning, men en väldigt berikande sådan, och även om du gör några misstag på vägen kommer du i regel hem väldigt nöjd och troligen med nya vänner i kontaktboken.


6. Lär känna lokalbor

Världen kan framstå som otroligt stor, men nya vänskaper kan startas på ett klick/kick. Att känna någon på platsen dit du ska gör resan mycket mindre skrämmande. 

Vi har under alla år i Thailand, lärt känna många härliga vänner som vi sätter väldigt stort värde på. Dessa personer berikar vårt liv enormt mycket.

Olika internetforum och boendesajter gör det lättare att komma i kontakt med lokalbor på ditt nästa resmål och dessa kan ge dig värdefull kunskap och massor av tips på saker att göra.


7. Utforska din bakgård

Vem har sagt att resor måste vara långa – eller ta lång tid? Fantastiska saker händer överallt, hela tiden och ditt nästa resmål kan lika gärna vara en enkel ”staycation”.

Varför inte lära känna ditt eget hemland, gå på museum och kolla in turistattraktionerna i din hemstad. Passa på att upptäcka själv och inte bara när du får besök av någon kompis från utlandet. Om du utforskar din egen hemstad eller närliggande, behöver du inte lägga så mycket tid på transport och du har desto mer tid över till att verkligen se, höra och njuta av platserna.

Vi gjorde precis så under midsommarhelgen, vi åkte till Gränna. Gränna ligger bara ca 1,5 timme från min hemstad. Dagen efter Gränna åkte vi till Vadstena och sen stannade vi till vid Alvstra. Jag kommer att blogga om det i nästa inlägg. Även om jag älskar Thailand och Asien, älskar jag Sverige lika mycket (på sommaren :-)) för det finns så mycket att se och uppleva här. Sverige är vackert och det finns mycket historia.


8. Hitta en resekompis med liknande intressen

Hitta en resekompis och börja resa runt jorden. Resekompisen kan vara precis vem som helst, din partner, en mycket god vän, ditt barn, din mor eller far eller helt enkelt någon som gillar precis samma grejer som du klickar med.

Rätt resesällskap kan betyda skillnaden mellan en riktigt dålig resa till en fantastisk semester, därför är det viktigt att hitta den rätta att resa med. Var inte rädd för att prova. När du väl hittat ditt perfekta resesällskap ska ni tillsammans diskutera budget, intressen och förväntningar på er resa, innan själva resan. Ni kan också ge varandra tips och idéer. 

9. Koppla upp dig med måtta

Internet är fantastiskt och användbart, men det är också trevligt att knyta kontakter offline. men om du vill använda gratis wifi på andra ställen än restauranger ska du prova appen Wiffinity.

Wiffinity är en mobil plattform som tillhandahåller gratis Wifi-uppkoppling i varje stad i världen. Appen ger dig även tips på aktiviteter som du kan njuta uppleva. Hittade stadens hemligheter och ha den bästa upplevelsen någonsin!

10. Var spontan

Packa väskan i god tid och var beredd att boka biljetter när som helst, om du kan. Prenumerera på resebevakning på olika sajter, då får du meddelande när din resa finns till rätt pris.

11. Prova en lång mellanlandning

Långa mellanlandningar är inte alltid av ondo. Använd dina mellanlandningar rätt oavsett om det handlar om ett par timmar på en flygplats eller ett helt dygn i en ny stad. Det gäller alla resmål. Bokar man flygresor med lång mellanlandning blir biljettpriset garanterat billigare och du kan ta chansen att komma ut från flygplatsen och uppleva en helt ny destination. En bonus helt enkelt, se det som två resor till priset av en!

12. Möts på halva vägen med din familj

Inte sällan är vi långt från våra närmast sörjande och istället för att pendla fram och tillbaka till varandra, prova att mötas på halva vägen istället. Det öppnar upp för helt nya upplevelser – samtidigt som du får kvalitetstid med dina nära och kära.

13. Få ut max av din affärsresa

Du kanske har turen att få resa mycket i jobbet. Det kan ibland ge dig möjligheter att turista och se något nytt också. Själva konferensen är kanske inte så kul i sig, men se om du kan lösgöra några timmar, upptäck stan eller slappa lite på stranden. Passa på medan du ändå är där om tid finns.

14. Låt dig inspireras

Reseinspiration kan vara nyckeln till paradiset. Du kanske har bestämt dig för en destination och är öppen för restips. Oavsett vilket är det värdefullt att följa bloggare eller resenärer med Instagram eller olika resesajter, för att hålla dig ”up to date”. Du får på så sätt tips på spännande destinationer och kan lära dig nya saker om andra kulturer.

Låt dig tex inspireras av min andra blogg Swethaiparadise Ban Phe

Ibland får man tips om olika platser som aldrig ens funnits i tanken tidigare. Att dagdrömma om Koh Changs vita stränder är betydligt bättre än att stirra ut genom ett regnigt fönster, om du inte älskar regnet, vill säga.

15. Bare åk!

Vad väntar du på? Det finns massor med destinationer och platser att resa till, så låt det här bli året då du verkligen gör det. När biljetten väl är köpt, är resten ett äventyr.

Ursprungstexten kommer från Momondo, med inslag av mina egna ord och erfarenheter.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar.
Vid rutan "kommentera som" kan
ni välja "namn/webbadress" - då kan alla kommentera.

Tack för din kommentar
Stina