Fototriss del 299: Struktur

Då var det dags för fototriss igen och det handlar om strukturer. Vad passar inte bättre än bilder från den vackra staden Goslar? Det finns oändligt med strukturer på marknivå och under mark i Gruvan Rammelsberg. Jag hade inga andra bilder som var nytagna, som passade in till denna fototriss, därför blev det dessa bilder som jag tog från juli 2012.

Här kan ni ser fler strukturer

Den tyska staden som bland turister är mest känd, är Goslar (ca 40 900 inv.) vid foten av Harz. Stadens ursprung går tillbaka till 1000-talet, då brytningen av silver i Oberharz och koppar i Rammelsberg tilltog och en bosättning uppstod vid floden Gose. Så tidigt som 1005 omtalas en borg i Goslar och detta är då troligen en föregångare till den nuvarande kejsarborgen. I mitten av århundradet byggdes två av de mest storartade byggnaderna under saliernas tid, domkyrkan och kejsarborgen. Genom denna borg blev Goslar en av de viktigaste platserna i riket för de styrande, som på den tiden färdades mellan olika borgar för att kunna upprätthålla sin makt. 


Under 1100-talet växte Goslar ut till en medeltida storstad, som kom att bli ett centrum för bergsbrytningen i Harz. 1219 fick Goslar stadsrättigheter. Under 1200-talet gjordes mycket inom det sociala området för arbetarna i gruvorna, som t.ex. sjukhusvård och en organiserad socialomsorg. Under 1400-talets mitt steg produktionen i Rammelsberg, vilket innebar en blomstringstid för Goslar. 

Nu uppstod också den medeltida stadsbilden med byggnader som rådhuset, gilleshusen, de sista utbyggnaderna av stadens försvarsanläggningar och de gotiska ombyggnaderna av kyrkorna. Från 1525 följde en längre tid av stridigheter med hertigdömet Braunschweig-Wolfenbüttel, som skärptes genom att Goslar införde reformationen, medan hertigdömet förblev katolskt. Detta medförde så småningom, att Goslar från att ha varit en fri riks- och hansestad blev en betydelselös landsortsstad. 


Den ekonomiska nedgången påskyndades dessutom av plundringar och höga krigstributer, då svenskarna ockuperade staden 1632. 512 års ställning som fri riksstad avslutades 1802 genom Preussens övertagande av makten i området. 1859 upptäcks nya, stora fyndigheter i Rammelsberg, som fick en ökad ekonomisk betydelse för staden. I april 1945 ryckte amerikanska trupper in i staden utan att möta motstånd. 

Inte heller hade Goslar utsatts för någon stor förstörelse genom bombangrepp under kriget, utan all gammal bebyggelse stod mer eller mindre intakt. 1988 avslutades brytningen i Rammelsberg efter en mer än 1000-årig verksamhet och 1992 uppfördes både bergverket och Gamla stan i Goslar på UNESCO:s världsarvslista.

8 kommentarer :

 1. Åh, vad underbar den första bilden är. Vill gärna åka dit. Har bara susat förbi. Hade gärna åkt igen och stannat till mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Borgmästaren! Stanna till nästa gång för det är värt ett besök, mycket mysigt!

   Radera
 2. Ny stad för mig :) Första bilden visar ju idyll :) Sista bilden ... inte så idyllisk dock ;)
  Bra trissat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är det :-) Men det är ju struktur på alla bilder :-) Tackar!

   Radera
 3. Jag tycker jättemycket om din första bild......skulle gärna promenera runt i den historiska staden jag med! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket. Nästa gång ni har vägarna förbi, stanna till vet ja :-)

   Radera
 4. Nog finns det många vackra städer ute i Europa, jag blir alltid lika lycklig av korsvirke så din första bild gillar jag skarpt. Sedan vet jag inte om jag håller med om att Goslar är den tyska stad turister känner mest till, själv måste jag ju googla för att se var den ligger och då har jag rest väldigt mycket i landet.

  Vad är det på sista bilden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar. Sista bilden är nere från gruvan.

   Radera

Skriv gärna en kommentar.
Vid rutan "kommentera som" kan
ni välja "namn/webbadress" - då kan alla kommentera.

Tack för din kommentar
Stina

My Instagram

Designed By OddThemes | Distributed By Blogger Templates