Är det en falsk illusion?

Bildresultat för vegetarian

Här sitter jag och funderar på hur jag faktiskt kan må så här bra, det går liksom inte in i huvudet och känns som om jag drömmer eller lever i en falsk illusion.

När någon är kroniskt sjuk, som jag, och van att leva med svår smärta, behöva äta stark smärtlindring och bromsmedicin för klara av vardagen, undrar jag så klart vad som hänt eftersom jag mår så fantastiskt bra just nu?

Är det en tillfällighet eller är det så enkelt att min konstomläggning har bidragit till detta välmående?

Missförstå mig rätt, jag är inte frisk och kommer aldrig bli frisk, men för tillfället är jag inne i en mycket bra period. Jag klarar mig utan extra smärtlindring och morfin, fixar att röra på mig (träna lite) och är inte riktigt lika trött.

Kan det vara så enkelt att det är kosten? Hm ja det får tiden utvisa.

Vad har då hänt under dessa två månader sen jag nästan helt slutat äta animaliska produkter*(jag kommer vid enstaka tillfällen kanske äta skaldjur som räkor/hummer)

Det positiva är att.....

  • magen fungerar bättre
  • jag har mer energi
  • jag inte är lika trött
  • jag har för tillfället mindre smärta
  • jag kan för tillfället äta mindre smärtlindring
  • jag känner mig inte lika "tung" efter maten
  • jag tänker mer på vad jag köper för livsmedel
  • jag har klarat av att motionera lite

Det negativa är att ......
  • några verkar ha svårt att förstå varför
  • nära/bekanta känner sig osäkra på vad de ska bjuda på för mat
Jag kommer nog inte klara av att bli vegan dvs utesluta allt animaliskt. För mig blir det för mycket att hålla ordning på, vilket man kan förstå om man läser hela denna listan med vilka livsmedel som faktiskt innehåller animaliska ämnen. 

Sen vet jag inte, det kanske blir enklare med åren, men mitt mål är att äta vegetariskt och utesluta så mycket animaliskt jag kan och i första hand är det av hälsoskäl....

Jag är inte vegan och enligt veganer är veganism är en etisk övertygelse och inte en kosthållning - för mig skulle det vara kosthållning.

Däremot köper jag inte äkta päls och kommer aldrig mera köpa något som är dun i. Tyvärr har jag (sen tidigare) dunjackor och någon dunkudde, dessa vill jag inte slänga, så de får vara kvar ett tag till. En vacker dag kanske de inte finns kvar hemma hos mig.

Animalier - produkter och livsmedel från djur (källa:http://www.greenoption.org/animalier/)
Godis
Det finns gelatin och slaktavfall i nästan allt godis, i synnerhet lösgodis. Choklad kan vara gjord på animaliska produkter.

Potatischips
Många tillverkare använder vassla som smakförstärkare. Som tur är finns det många veganska potatischips, t ex Estrellas grillchips. Nästan alla lättsaltade chips är veganska.

Ost
Görs oftast av komjölk, som man får att koagulera genom att tillsätta löpe (kalvmage). Det blir dock allt vanligare med vegetabilisk löpe. Det finns många ostar som inte innehåller animalier. Klicka här för en lista.

Margarin
De flesta margariner innehåller tyvärr mjölk/mjölkpulver och ibland även mono- och diglycerider från animalisk källa. Som tur är har det på senaste tiden kommit flera vegetabiliska margariner.

Potatissallad
Innehåller ofta flera animaliska e-nummer/tillsatser. Läs också recept på vegansk potatissallad.

Bröd
Många bröd är veganska, men tyvärr innehåller en del animaliska fetter och ämnen. Ofta saknar innehållsdeklarationen information om ingredienserna kommer från växt- eller djurriktet. En del bagare smörjer sina formar med djurfett.

Bakverk
Är ofta gjorda på animalier i någon form, t ex animaliskt margarin. Brödformarna kan vara smorda med animaliskt fett. Grädden på bakelser och tårtor innehåller ofta gelatin för att få rätt konsistens. Gelé är nästan alltid gjord på gelatin.

Socker
En del socker renas genom benkolsfilter eller bleks med hjälp av benkol. Den danska sockertillverkaren Dansukker som säljer mycket socker i Sverige använder ej några animaliska tillsatser i produktionen. I Storbritannien är "Tate and Lyle" och "Billingtons sugars" fria från djursubstanser.

Pasta
Innehåller ibland ägg. Äggfri pasta finns i mängder. Undvik fallgroparna och läs innehållsdeklarationen.

Vinäger
Kan filtreras genom t ex gelatin. Detta gäller t ex Druvan rödvinsvinäger som säljs på bl a Ica.

Äpplen
I Storbritannien är de glänsande röda Washington äpplena polerade med shellack.

Citrusfrukter och andra frukter/grönsaker
För att citrusfrukterna ska hålla sig längre behandlas de med vax. Vaxet täpper till de mikroskopiska hålen i frukten och gör så att fuktigheten inne i frukten stannar kvar längre. 
Vaxet är en blandning av bivax och antimögelmedel. Om man skrubbar frukten under varmt vatten och med en ganska grov borste kan man få bort allt bivax och 80% av antimögelmedlet. Detta gäller de flesta citrusfrukter och även många andra frukter och grönsaker som skall hålla sig färska under en längre tid. Vegetabiliskt alternativ till bivax är karnaubavax (E 903).

Torkade bananer
Många är doppade i honung. I Storbritannien nämner man ofta inte ens detta på etiketten.

Alkohol
Filtreras (renas) efter jäsningen genom ett filter som ofta består av t ex benkol och gelatin. Det gäller de flesta viner, ölsorter, spritsorter och vodka. Undantag finns. Samtliga tyska, buteljimporterade, ölsorter är gjorda enbart på malt, humle och vatten. I Storbritanniena är öl (besk) ofta filtrerad genom fiskbloss. Många beska öl i flaska och de flesta lagrade öl är veganska. Guinness och Murphys filtreras genom fiskbloss och är således ej veganska (källa 2005-03-11). Ägglikör är inte passande för veganer och Campari (sprit) innehåller karmin. I Systembolagets broschyr för allergiker kan man se vilka alkoholsorter som inte innehåller djur.

Jordbruk och odling - Gödningsmedel
De flesta odlare, även ekologiska odlare, använder animaliska gödningsämnen som blodmjöl, benmjöl och fjädermjöl - ämnen som är restprodukter från slaktindustrin.

Djurgödsel
Används av många odlare. Djurgödseln innehåller bakterier, olika mikroorganismer, antibiotikarester, hormonrester m.m. Vilka alla kan orsaka sjukdomar hos människan, t ex salmonella. Ett bättre alternativ är att använda grönsaksgödsel, den s k vegetabilisk-organiska metoden, där växter och grönsaksrester från köket grävs ner i jorden. Genom den "veganska" odlingen finns det t ex ingen risk för att drabbas av stelkramp.

Hygienartiklar och kosmetika
Kan innehålla allt möjligt från djurriket. Dessutom testas de troligen på djur om inte annat anges. Välj produkter där det tydligt deklareras att de inte innehåller animaliska produkter och inte är testade på djur, t ex Body Shop's och Nectar's sortiment.

Läkemedel
Många mediciner innehåller adrenalin. De flesta mediciner testas dessutom på djur.

Kapslar
Många mediciner är förpackade i gelatinkapslar som ska sväljas hela. Även vitaminer och andra kosttillskott ligger ofta i gelatinkapsel.

Vaccin
Testas på djur och kan består av animaliska ingredienser.

Premarin
Medicin som används för att normalisera hormonförändringar under klimakteriet. Premarin framställs genom att ston insemineras och därefter stående under hela graviditeten tappas på hormon rik urin. Den används sedan för medicinframställningen. Fölen slaktas omedelbart och stona tvingas återigen att bli dräktiga. Djurvänner världen över protesterar mot framställningen av Premarin. Likvärdiga alternativ till medicinen finns.

Fotografering, film och bio
"Vanlig" fotografisk film (fotopapper) Innehåller ett ljuskänsligt skikt som kallas emulsion. Detta kan vara är en suspension av silversalter i gelatin. Enligt uppgift (maj 2009) använder Hewlett-Packard gelatin i HP Premium och HP Premium Plus medan övriga fotopapper från dem är utan gelatin.

Pigmenttryck
En fotografisk kopieringsmetod, vid vilket man använder ett pigmentpapper med ett gelatinskikt, innehållande bl a finfördelat färgämne. Vid kopieringen läggs ett negativ på skiktet och genom belysning garvas gelatinet i proportion till belysningen. Skiktet överförs till ett annat papper, där bilden framträder och ogarvat gelatin tvättas bort.

Måleri
Akvarellpapper
Pappret limmas med ett animaliskt lim och doppas i en varm gelatinlösning.

Akvarellfärg
Kan innehålla t ex gelatin, oxgalla, karmin/karmosin och kasein.

Målarduk
Bestryks med animaliskt lim före grundmålning.

Penslar
Görs av mårdhår, svinborst, ekorrhår, tagel, etc. Moderna syntetiska penslar finns.Övrigt

Lim
Animaliskt lim görs av djurhudar, klövar m.m. Det används till musikinstrument och annat finsnickeri, hopfogning av kartonger, etc. Säljs bl a i form av små pärlor, "pärl lim". Till inbundna böcker används animaliskt lim.

Möbler
Stoppning kan bestå av animaliska produkter, t ex tagel eller dun.

Musikinstrument
Fioler, gitarrer, nyckelharpor, trummor, m.m. fogas ihop med animaliskt lim. Fiolsträngar kan t ex vara gjorda av gristarmar. Fiolstråkar görs av tagel, alltså de långa håren från hästars svansar. Trumskinn görs av kalvskinn, magsäckar m.m. Men det finns vegetabiliska alternativ. Säckpipor görs av komagar.

Tallrikar
När du köper tallrikar kom då ihåg att "Bone China" verkligen innehåller ben.

Stearin
Tillverkas ibland av animaliska fettsyror. Syntetiskt stearin finnas i form av paraffin.

Dun
Används bl a till en del kuddar, täcken och jackor.

Filt
Görs av ull eller päls.

Läder och skinn
Ingår i många olika produkter. Se lista på alternativ här.

*Till animaliska livsmedel hör framför allt delar av djur, som kött, inälvsmat, fisk och skaldjur, men även ägg och mjölkprodukter.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar.
Vid rutan "kommentera som" kan
ni välja "namn/webbadress" - då kan alla kommentera.

Tack för din kommentar
Stina