Kanariepalm och Spinal Stenos

Jomensåatt tiden går fort, det kan vi konstatera, eller hur?


Det går så fort att jag knappt kommer ihåg vad jag gjorde förra veckan, mer än att jag jobbade. Vi åt lunch hos svärmor i fredags och lunch hos mamma i lördags. Vi planterade om våra 3 kanariepalmer för att ta in dem under vintern.

Vet ni hur en kanariepalm ser ut? Kolla på bilden nedan som är lånad från Plantagen.

Hur sköter man en sådan palm då? Kanariepalmen vinterförvaras inomhus på ljus, sval och skydda plats, håll ca 5-10°C. Ju svalare plantan står desto mindre vattning krävs. Öka temperatur och vattning gradvis på våren. Tål tillfälliga temperaturer ned till -8°C. Kan ibland blomma med orange blommor.Bildresultat för kanariepalm inomhus


För ca 1 timme sen kom jag hem från min rehabträning så nu är jag ganska trött. Tränar i rehabbadet på sjukhuset.

Apropå sjukhus, har fått ny MR-tid för min rygg, så på lördag är det dags. Sen ska jag på återbesök på Spine Center för ny diskussion gällande spinal stenos operation.För er som inte vet är det mest normalt att få spinal stenos och besvär vid 60-års ålder och uppåt. Nu är jag inte alls så gammal och men har ändå stora besvär, så pass stora besvär att det är oacceptabelt.

Den huvudsakliga orsaken till spinal stenos är degenerativa (nedbrytande) processer som blir mer påtagliga med stigande ålder. Detta begränsar ytan för nervstrukturerna i ländryggen. Spinal stenos är inte ensamt ett syndrom, men ett symtom till någonting bakomliggande som orsakar det begränsade utrymmet.
Det finns flera olika bakomliggande orsaker som kan begränsa utrymmet vid spinal stenos, som exempelvis kotförskjutning, spondylos, och degeneration av diskar som buktar ut.

Spinal stenos delas in i central och lateral stenos.

Central stenos resulterar som oftast i symtom i båda nedre extremiteter. Besvären upplevs många gånger värre i samband med gång i nedförsbacke men bättre i uppförsbacke, samt bättre i sittande jämfört med stående. Smärta i ben, domningar och trötthetskänsla förekommer. Förkortade gångsträckor tillhör också den typiska symtombilden.

Lateral stenos ger mer ensidiga besvär. Smärtan och besvär i övrigt försämras vid aktivitet och rörelse men kan även uppkomma i vila. Även nedsatt känsel och försämrad motorik kan förekomma här.
Många gånger är det däremot så att man har en blandad bild av symtom som beror på att stenosen sträcker sig över ett större område.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en kommentar.
Vid rutan "kommentera som" kan
ni välja "namn/webbadress" - då kan alla kommentera.

Tack för din kommentar
Stina